Postnatale depressie
Geen roze wolk?
Zo'n 50% van de vrouwen heeft last van kraamtranen/ babyblues in de week nadat ze bevallen is. Dit betekend dat zij één of meerdere dagen last heeft van prikkelbaarheid en huilbuien. Dit is heel normaal en is een reactie op de heftige gebeurtenis, het verwerken van de bevalling en de verstoorde hormoonbalans. Zo’n 10 – 20% van de vrouwen blijft echter nog maandenlang somber, prikkelbaar, angstig en neerslachtig, ook al hadden ze zich nog zo op de komst van de baby verheugd. In dat geval is er sprake van een postnatale depressie, oftwel postpartum depressie. Postnatale depressie is strikt gezien een verkeerde benaming aangezien het ‘depressie na de geboorte’ betekent en er sprake is van een bevalling in plaats van geboorte. De klachten hoeven dus niet direct na de geboorte op te treden, meestal doen ze zich pas na enkele weken voor of zodra de moeder stopt met het geven van borstvoeding of gaat werken.
Symptonen postnatale depressie
- somber en verdrietig zijn
- een leeg gevoel hebben
- niet genieten van je baby
- gevoelens van afkeer naar je baby
- een schuldgevoel hebben
- heel vermoeid zijn
- veel huilen
- snel geïrriteerd en prikkelbaar zijn
- concentratieproblemen, verward en vergeetachtig zijn
- slecht kunnen slapen
- onzekerheid, het gevoel een slechte moeder te zijn
- angstig zijn
- gedachten en angst om de baby iets aan te doen
Het risico op een postnatale depressie is hoger als je,
- wel eens een depressie hebt gehad
- al een keer een postnatale depressie hebt gehad
- in je zwangerschap depressieve klachten had
- als je een traumatische bevalling hebt gehad.
De volgende situaties kunnen ook zorgen voor een grotere kans op een postnatale depressie:
- ontevredenheid over je relatie
- ongeplande zwangerschap
- weinig steun van mensen uit de omgeving
- veel stressvolle gebeurtenissen rondom de zwangerschap zoals: verhuizing, overlijden van naasten, ziekte, trouwen, nieuwe relatie of verbroken relatie
Praat erover
Een hele nare ervaring, want iedereen om je heen is blij en gelukkig met je kindje, maar jij voelt je vooral erg somber. Je kan het moeilijk vinden om hierover te praten omdat je je misschien schaamt voor bepaalde gedachtes of gevoelens of omdat je bang bent om ondankbaar over te komen. Weet jou gedachtes en gevoelens zijn heel normaal en veel vrouwen hebben hier last van na hun bevalling. Ondanks dat het moeilijk is is het goed je gevoelens te delen met anderen. Vind je het lastig om te praten over je gevoelens en gedachtes te praten? Dan kan het goed zijn om te zoeken naar een lotgenoten groep, een facebookgroep of het bezoeken van een hulpverlener (coach, psycholoog of ervaringsdeskundige). Je kan bij ons terecht voor deskundige en specialistische therapie bij of na een postnatale depressie of ter preventie.
Mijn eigen ervaring
Tijdens mijn eigen zwangerschap en de periode daarna heb ik door een paar heftige levensgebeurtenissen die zich gelijktijdig afspeelden zelf veel last gehad van stress, spanning en depressieve klachten. Ik weet als geen ander hoe vervelend het is als je geen roze wolk ervaart en je niet echt kan genieten deze bijzondere periode. Door deze ervaring kan ik mij goed inleven in hoe jij je voelt en jou goed verder helpen.
Behandeling en ondersteuning
Ik help je om uit te zoeken waarom je uit balans of overbelast bent. We gaan kijken naar hoe je je zwangerschap of je rol als moeder graag voor je zou zien. Onderdelen van de behandeling kunnen zijn: acceptatie van je situatie, in het nu leren zijn (mindfulness), kijken naar wat naar hoe je meer tijd voor jezelf creëert en hoe je meer kan genieten van ontspannen.
Werkwijze
Een behandeling start met een intake. De behandeling start met een intake gesprek. Tijdens het intakegesprek worden je adresgegevens genoteerd, we bespreken je hulpvraag, je (medische) voorgeschiedenis en of je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt. Wij stellen op basis van je hulpvraag een behandelplan op waarbij rekening wordt gehouden met jouw behoeftes en wensen. Zo zorgen we ervoor dat niet alleen de therapie aansluit bij jouw klachten, maar vooral bij jou.
Gemiddeld duurt een behandeling 3 tot 6 sessies.
Wij komen ook bij jou aan huis speciaal voor de hulpverlening rondom de zwangerschap en het moederschap, ook online therapie is mogelijk als je ver weg woont of dat fijn vindt.
Meer informatie
Vul het veld hieronder in als u meer informatie wilt